Eilen puhuin puhelimessa erään ihmisen kanssa Tatzin tämän hetken tilanteesta tokon suhteen ja onko mitä ongelmia. Mainitsin tästä ohjatun noudon luovutuksesta,  että oikealta noudettaessa koira jää vinoon luovutusasennossa mutta vasemmalta tuo paremmin ja lisäsin ettei se tosin estä meidän valioitumista joten en ole siihen puuttunut pahemmin. Ja näin siihen puhelimen toisessa päässäkin vastattiin ettei se este ole mutta jos haluaa niin voihan niitä luovutuksia harjoitella. Kuinka ollakaan illan aikana asiaa mietittyäni niin hoksasin yksinkertaisen asian (joka nyt olisi pitänyt tajuta jo paljon aiemmin mutta vasta kun sen joku muu sanoi niin heräsin) että en ole opettanut koiralleni miten vinosta noutokapula luovutetaan!!! Onhan meillä käynyt pk-kisoissakin siten että luovutus on vino jos kapula tuodaan vinosta asennosta ja on ollut tämä näkyvissä jo vanhemmissa koirissa! Kiitos Riitta että aukaisit silmäni :)! Asiasta ei edes tuon enempää keskusteltu kuin mitä yllä mainitsin.

 Aaamulla sitten tuumasta toimeen ja ennen ruokaa testi tunnarikapulalla että mitä tapahtuu kun heitän kapulan oikealle puolelleni ja koira on perusasennossa. Hieno nouto ja arvatkaapa mihin tapahtui luovutus??? Minun oikealle kyljelleni koira suorana kuin viivotin ja tiiviissä tunnelmassa!!!! Olen siis opettanut koiralleni että luovuttamaan tullaan aina kohtisuoraan minua olin itse sitten miten päin hyvänsä :) Tässä siis pientä pilkunviilaus hiontaa seuraavaksi. Heitin kapulan myös vasemmalle mutta sieltä tultiinkin sitten paremmin eteen tosin vinoon koska heitin aivan vasemmalle (en yläviistoon minusta poispäin). Tehtiin muutama toisto tuonne oikealle päin heittoon (ei ihan nyt niin jyrkkään kulmaan) ja Tatzin asento oli kyllä korjattavissa taka-askeleella mutta en halunnut tehdä siten (täten olen korjannut aina) koska se ei ole johtanut oikeaan lopputulokseen vaan koira piti saada itse tajuamaan kuinka sen ruokansa saa. Aluksi Tatzi meni vähän sekaisin kun toistin tuo-käskyä ja alkoi heitellä kapulaa mutta otin rauhassa uudelleen ja kun sain koiran eteen tuli palkkaa. Lopetettiin onnistuneeseen suoritukseen siis sellaiseen missä jo koira tajusi korjata itse asentoaan.

 Ulkona koirat olivat vahtineet varastoa koko aamun kun siellä oli hirvenluita sulamassa ja niinpä iltapäivällä tämä autuus koitti. Vein toiset koirat odottamaan tarhaan ja Tatzin kanssa tein varaston lähellä noutokapulalla luovutuksia. Ihan ekana siten että annoin Tatzille kapulan (se tykkää kanniskella sitä) ja se juoski varaston ovelle joten käänsin äkkiä oikean kylkeni kohti ovea ja kutsuin "tuo". Koira toi oikealle kyljelle kapulan ja korjautin ja vapautin. Uudelleen se lähti hömpöttämään kapulan kanssa ja kutsuin ja nyt tuli luovutus jo melkein täydellisesti eteen (pieni vinous joka pitää korjata) josta kuitenkin tässä vaiheessa riemuitsin suunnattomasti koiran kanssa. Sitten otin ihan noutona siten että heitin oikealle puolen kapulan ja koira luovutti koko ajan paremmin. Taisi olla kolmas luovutus kun se tapahtui suoraan eteen ja hienosti. Tästä suurella riemulla juostiin luupussille ja tarhaan herkuttelemaan. Nopeasti se lähtee sujumaan. Nyt hiotaan tuota oikeaa puolta ja sitten vielä vasenta näillä lähiheitoilla. Sitten siirrytään yläviistoon heittoon ja sieltä suoraan eteen luovutukseen. Mielestäni on kuitenkin koiran vaikeampi korjata sellainen lievästi vino kuin täysin väärällä puolella oleva luovutus. Kaikkea kivaa pientä sitä keksiikään kun viisaampien kanssa juttelee :)