Viikonlopun aikana ratkottiin Belgianpaimenkoirien rotumestaruudet kansallisissa lajeissa Hämeenkyrössä. Lajit oli jaettu kahdelle päivälle ja olivat siis erillisinä kokeina. Tatzin kanssa osallistuimme lauantaina etsintäkokeeseen.

 Aamu valkeni kirkkaana ja vain ohuita pilviä näkyi siellä täällä. Päivästä tulisi kuuma jos samanlaisena jatkuisi. Maasto-osuudet olivat ensimmäisenä ja viimeisenä olisi tottisosuus. Luonnollisesti kisa alkoi jäljellä ja saimme arvonnassa numeron 1. Janalla Tatzi lähti etenemään ja otti viistosti vasemmalta jäljen tai itse en ollut siitä lainkaan varma sillä koirakaan ei näyttänyt kovin varmalta. Tatzi kääntyi ja lähti hortoilemaan oikealle, eikä minusta näyttänyt jäljestävän kunnolla. Ehkä se ei vieläkään ollut ihan jäljen päällä ja siksi meni vähän samalla eteenpäin. Kun huudettiin takaisin janalle, laitoin koiran käskyllä etenemään janaa. Niinpä se eteni loppuun astia ja kääntyi sieltä jälleen vasemmalle lähtien samalla takaisin päin mutta koko ajan vasemmalle. Sittenpä näin koirasta että nyt on jäljen päällä ja lähti ajamaan sillei oikeasti. Voi helvetti, mitä kaikkea tuossa siis sattuikaan. Siinä oli mun moka, en todella luota koiraan janalla ja se näkyi. Itse jälki meni kuitenkin hyvin ja kaikki kepit Tatzi ilmaisi hyvin. Janalta jäi meille sitten 3 pistettä (maks. 10) ja yhteensä keppien kera jäljeltä tuli pisteitä 43.

Seuravaana oli esineruutu ja se oli sama rinne missä on ennenkin Hämeenkyrössä ollut ruutu. Aloitin ruudun vasemmasta reunasta ja Tatzi irtosi hyvin taakse, mutta meni alueen ulkopuolelle ja kutsuin sen pois samalla liikkuen vähän oikealle. Kun Tatzi lähti tulemaan kohti annoin uuden käskyn ja niin se jatkoi etsintää. Melko pian se alkoi tulla minua kohti ja huomasin että sillä on haju esineestä. Hetki meni paikallistamisessa ja niin oli eka esine minulla. Toinen lähetys ja Tatzi otti samantien aika läheltä esineen. Kolmas esine löytyi seuraavalla pistolla ja olin silloin puolivälistä vähän oikealla. Tämä esine oli takana melkeinpä sillä kohdalla, oikea reuna oli siis kokonaan tyhjä! Kolmesta esineestä saimme pisteitä 29, kun eka esine olisi pitänyt löytyä nopeammin!!! Liekö siis tuosta että sen jonkin aikaa paikallisti esinettä, meni tuo piste.

 Pudotettu esine oli seuraava ja siinä ei oikein ole mitään kerrottavaa. Koira seurasi hyvin mukana ja nouti ilman että vilkaisi minua kertaakaan, tehden hyvän luovutuksen. Jess.... se onnistui ja täydet pisteet 20. Tarkkuusetsinnässä määrättiin lähetyskohta ja laitoin Tatzi etsimään. Siinä ei tuomarin mukaan koira ehtinyt pisteitä menettämään, aikaa meni noin 10 sekuntia! Esine oli aivan lähellä lähetyskohtaa ja Tatzi on lähetyksestä asti tarkka, joten juttu oli helppo.

 Viimeisenä oli henkilöhaku ja siinä laitoin ensin oikeaan etukulmaan. Tatzi meni kulmaan ja pysähtyi katsomaan tielle missä oli porukkaa puhumassa. Voi per..... jos se lähtee sinne ilmaisemaan, mutta ei onneksi vaan haistoi vielä ilmaa alueella ja kääntyi. Vasempaan etukulmaan pisto ja siihen tuli hyvä tyhjä pisto. Oikealle jälleen pisto ja siinä Tatzi teki hyvän piston ja lähti etenemään varman näköisenä nenä pystyssä. Johan sieltä tultiin kohta rullan kanssa ja minä seisoskelin siinä vaiheessa 50 metrin kyltin kohdalla. Näytölle mentiin hyvin ja umpipiilo ilmaisu meni hienosti. Maalimies oli melkein 100 metrissä ja tässä kuulemma koirat ottavat hajun todella kaukaa maalimiehestä. Jotenkin piilo on kallioilla ja sieltä ilmeisesti tulee haju hyvin alaspäin. Laitoin sitten vasemmalle 50 metrin kohdalta ja Tatzi meni hiukan viistosti eteenpäin kääntyen kuitenkin takaisinpäin kun sai maalimiehestä hajun. Näin minkä kiven takana Tatzi rulla otti ja olin paikoillani juuri sillä kohdalla. Laitoin näytölle ja taas Tatzi lähti viemään hiukan viistosti oikealle ja väärän kiven luo, noin 10 metrin päähän maalimiehestä!!! Ei helskatti sentään ajattelin että nytkö se teki tämän taas ettei vie näytölle. Kuitenkin se itsekin näytti hölmistyneeltä ja pyörähteli siinä molempiin suuntiin ottaen hajua ja ilman toista käskyä vei maalimiehelle kun sai uuden hajun. Tästä siis taitaa tulla ongelma ja en todella tiedä miten se taas noin teki. Työskentelystä saimme täydet pisteet samoin toisesta ilmaisusta ja tästä pienestä harharetkestä rokotettiinkin sitten oikein olan takaa ja ilmaisusta saimme 1 pisteen (maks. 10)!!! Rankka arvostelu, ottaa 90 prosenttia pisteistä pois, vaikka suuri virhe olikin tuo harhailu. Hausta siis pisteet 71 ja kokonaisuudessa maastosta 183.

 Tottikseen pääsimme siis jälleen suorittamaan liikkeet ekana. Onneksi ne pilvet olivat paksuuntuneet ja aurinko ei porottanut kenttää kuumaksi. Seuraaminen meni hyvin ja samoin liikkeestä istuminen ja maahanmeno sekä luoksetulo. Seisomisessa oli pysähtynyt nopeasti mutta hetken kuluttua korjannut jalat tasan. Luoksetulo ok. Tasamaa nouto oli vetelä ja kapulan toi ravilla. Hypyssä kynnet hiukan napsahtivat esteeseen, mutta todella vähän. Esteellä ei ongelmia. Eteenmeno ok ja maahanmeno myös. Paikallaolossa ei ongelmia. Tatzilta puuttui se paras vire ja tottis ei mielestäni ollut mitään loistavaa, mutta kuitenkin ihan reipasta. Arvostelussa erinomainen tuli seuraamisesta, istumisesta, maahanmenosta, paikallaolosta. Estenouto ja eteen lähetys erittäin hyvä. Seisominen oli muistaakseni hyvä samoin hyppy. Tasamaanouto hitauden vuoksi tyydyttävä. Kokonaispisteet tottiksesta 92 ja näin saimme ykköstuloksen 275 pistettä. Myös rotumestaruus hopea heltisi noilla pisteillä, voiton vei Tatzin veli. Hyvä Giramin koirat!