Illalla oli sitten yhteiset tokotreenit maneesissa, jota saamme käyttää talven yli. Aloitimme "häiriötreeneillä" eli kaikki jotka halusivat niin ottivat koiran maneesiin ja tekivät niitä liikkeitä mitä halusivat (edellyttäen tietenkin ettei koirat karkaile). Meidän lisäksi omia treenejä teki neljä muuta koiraa ja aloitin seuraamisella. Teimme läheltä ohituksia ja muuta sellaista ja kontakti säilyi ihan hyvin, tosin välillä tietenkin piti vähän vilkaista koska tämä oli taas pitkästä aikaa uutta (taitaa olla viime talvena viimeksi ollut tällaisia treenejä). Seuraamisen jälkeen otin "idarin" (eli seiso,istu, maahan, neliötä kävellessä) ja siinä kaikki liikkeet menivät oikein ja hyvin (yhä siis muut koirat maneesissa). Luoksetulon otin liikkeenohjauksella ja siinä pelkästään läpijuoksun. Pientä hidastelua alussa mutta ei pahaa ja sitten lisäsikin vauhtia. Emme päässeet ihan perään ottamaan ruutua joten halusin vielä häiriössä tehdä kaukokäskyt. Aloitin nyt istumaan nousulla ja kaikki liikevaihdot meni hyvin ja pysyi paikallaan. Palkkasin vasta lopussa sivulle noususta, siis seuraavan kerran palkkausta myös liikevaihtojen välillä. Sitten pääsimme ruutuun lähetykseen ja merkille meno hyvä. Ruutu oli vasemmalla ja siellä ei ollut palkkaa. Lähtö oli hyvä ja varma ja samoin pysäytys aivan keskelle ruutua eli meni loistavasti ja juoksin riemuiten palkkaamaan. Otettiin vielä merkiltä ruutuun niin että palkka oli ruudussa. Juoksin koiran luo kun se oli ruudussa ja saanut palkan, siitä jatkettiin siten että jätin koiran maahan ja liikkeenohjauksella suoritin loppuliikkeen eli kävelin koiraa kohti ja sitten pois ja kutsuin kun annettiin lupa tai oikeastaan vähän sen jälkeen ettei opi ennakoimaan. Hyvin meni ja koira juoksi oikeaan kohtaan seuraamaan ja tästä palkka. Nämä kaikki tehtiin muiden koirien tehdessä omia juttujaan. Yhdessä otimme vielä paikallaan olon ja jätin Tatzin paikalla istumiseen, aikana kolme minuuttia ja piilossa. Hyvin meni, ei reagoinut vaikka sivuilla laitettiin ensin koirat yksitellen maahan ja Tatzi jätettiin istumaan.

 Aloimme suorittamaan yksin liikkeitä joihin ei haluttu häiriötä. Me aloitimme ja ekana tehtiin ohjattu nouto. Tällä erää oli vuorossa oikean puoleisen kapulan tuonti. Merkille meno oli hidas (vieläkin ehkä epävarma koska ruutuun lähetyksessä menee merkille nopeammin) mutta ihan ok, en palkannut. Maneesin hiekka on saman värinen kuin kapula ja ne hukkuivatkin hyvin tuohon taustaan joten Tatzi ei nähnyt oikeanpuoleista kapulaa ja havaitsi keskimmäisen mutta pysäytin. Hienosti totteli käskyä ja annoin uuden suunta käskyn mutta sitten juoksi "ylimääräiselle" merkille mikä oli noin minun tasalla (luoksetulon merkkejä). Joten autoin koiran merkille ja aloitin siitä uudelleen. Nyt Tatzi lähti paremmin oikealle ja toi kapulan. Otimme vielä uudelleen alusta (niin tämä tehtiin liikkeenohjaajan avulla). Merkille meno hidas mutta ok, ei palkkaa ja sitten lähetys mutta jälleen Tatzi havaitsi keskimmäisen kapulan ensin tosin pysähtyi nopeasti käskystä ja uudella käskyllä haki oikean. Otimme vielä siten että olin merkin luona ja Tatzi näki kun oikean puoleinen kapula laitettiin "liioitellusti" (leikkien ja härnäten). Sitten käänsin merkille ja menin alkupisteeseen ja lähetin oikealle, loistava kaarto ja tuonti. Vaikka liike epäonnistui ja sitä jouduttiin uusimaan niin mielestäni tämä meni hienosti. Positiivista on se että koira reagoi pysäytykseen ja pystyy rennosti jatkamaan ja ottamaan uutta käskyä vastaan, ei mene siis lukkoon, että apua mitä nyt?? ja arpoo suuntaa. Tatzi oli hyvin varman oloinen ja kuunteli hyvin (paitsi sekaantui niiden merkkien kanssa ihan ekana) ja oli ennenkaikkea ohjattavissa sekä nouti innokkaasti. Hyvällä mallilla vaikkei heti onnistunut :). Tunnistusnouto otettiin vielä ja siinä kapulat oli ympyrässä. Kapula oli sijoitettu sellaiseen paikkaan missä se ei ole kisassa ettei koira rutinoidu liikaa etsimään samasta kohdasta. Kapula oli ympyrän alhaalla noin kello 17-18 paikkeilla (en muista tarkkaan). Hyvin tarkasti ja otti oikean, ei nostellut muita. Tuonti oli reipas ja koira oli varman oloinen.

 Nyt näyttäisi ihan oikeasti siltä että liikkeet alkavat olla hanskassa, tosin sitä ei tiedä milloin ne hanskat hukkuu (vai sitten kisassa). Tänään tehtiin kuitenkin melkein kaikki liikkeet eli aikas pitkä treeni. Tähän hetkeen olen tyytyväinen ja harjoitukset jatkukoon...